Sinds een paar maanden ga ik een paar keer per week naar een sportschool. De klad was gekomen in het dagelijks wandelen, dat werd een beetje saai en met de donkere maanden in het verschiet besloot ik een jaarabonnement te nemen bij een gym. (Geloof me, ik zag hier erg tegenop)
Verrassend genoeg valt het me enorm mee. Onder meer omdat ik tijdens mijn 40 minuten op de crosstrainer de tijd heb om naar een podcast te luisteren.
Een paar dagen geleden luisterde ik er één over Boyan Slat, iemand die ik erg bewonder.
Boyan Slat is de oprichter van de Stichting Ocean Cleanup. Hij heeft deze stichting opgericht om oceanen vrij te maken van rotzooi, in het bijzonder van plastic. Enorme hoeveelheden afval drijven, opgehoopt op een aantal hotspots, in de oceanen. Als je het wil zien: er zijn video’s genoeg over te vinden.
Ruim 10 jaar geleden heeft Slat een technische oplossing bedacht om al dit afval op te vissen en af te voeren. Hij maakte zijn eerste plan voor zijn profielwerkstuk voor het VWO-examen. Daarna ging hij studeren en hij werkte in zijn vrije tijd zijn idee verder uit. Toen hij 19 jaar was presenteerde hij zijn visie tijdens een TEDx bijeenkomst. Deze presentatie ging viraal (dit was in 2013).
Sindsdien gaat hij onafgebroken door met zijn missie. Naast opruimapparaten op de oceaan heeft hij inmiddels ook Interceptors bedacht en gerealiseerd. Deze vangen afval op uit rivieren, belangrijk om het dweilen-met-de-kraan-open effect te verminderen.
Het is niet zo dat het allemaal van een leien dakje gaat. De Ocean Cleanup kent grote tegenslagen en is nog lang niet zover als Slat en zijn medewerkers zouden willen (dit zijn er inmiddels 150 hoorde ik in de podcast).
Dit doorzettingsvermogen is één van de dingen die ik erg bewonder.
Hoe komt het dat het Boyan Slat lukt om vanuit het niks zo’n grote organisatie op te bouwen en om zoveel fondsen te werven om dit allemaal te betalen? (het gaat om vele, vele tientallen miljoenen)
Natuurlijk zijn er verschillende redenen, maar een heel belangrijk punt is dat Slat een praktische routekaart heeft. Hij heeft een technische achtergrond. Een ingenieur uit Delft. Met dat als basis maakte hij een concreet plan. Hij heeft een idee hoe het “moet”. Ook al is de uitdaging onvoorstelbaar complex en is het nog nooit eerder opgelost.
Hij is ook realistisch en geeft aan: tegenslagen zijn onvermijdelijk, want de oplossing is niet uitontwikkeld. Maar het kan en dit is de richting.
Dit geeft veel vertrouwen bij geldschieters. Deze jonge man weet waar hij het over heeft en hij gaat het oplossen.
Dat is wat heel veel mensen zoeken. Hoe complexer de problemen, hoe groter de behoefte aan heldere routekaarten en stappenplannen.
We leven in het tijdperk van experts, mensen met kennis en visie.
Als je bij de overheid werkt dan werk je bijna zeker ook aan complexe problemen.
Heb je helder wat precies het probleem is dat jij helpt op te lossen? En hoe ziet de routekaart naar de oplossing eruit?
Ik weet dat dit voor veel mensen ongemakkelijke vragen zijn.
Juist dan is het goed om over de antwoorden na te denken en vooral ook erover te sparren met anderen. Het maakt je werk leuk. En daarna: je krijgt anderen makkelijker mee en met een beetje geluk zit je nooit meer met te weinig budget.
Het is het tijdperk van experts. Jij kunt zo’n expert zijn (je bent het al).
Durf je het aan?
Het is mijn vak om professionals bij de overheid te helpen om meer en betere resultaten te halen, met plezier en gemak. Mijn routekaart naar dat doel is een infographic: De Top 10 onmisbare vaardigheden voor Succesvolle Ambtenaren. (1 A4)
Je kunt hem downloaden via deze link.
PS: stuur de link gerust door naar jouw collega’s, zij hebben er wellicht ook veel aan.
Op een stralende overheid,
Ester Oude Nijhuis