“Tijd, geld en energie speelden geen rol meer. Het moest gewoon geregeld worden.”
Vorige week sprak ik met Robert, ICT-adviseur bij een middelgrote gemeente. Jarenlang was hij bezig met het faciliteren en verbeteren van thuiswerk mogelijkheden voor zijn collega’s.
Het was altijd duwen en trekken geweest. (Oh Ester, dat implementeren van Skype for business, ik krijg er nog nachtmerries van als ik eraan terugdenk).
En toen werd het maart 2020.
Alles veranderde, alles was ineens mogelijk. Budgetten en werkdruk waren altijd een reden tot uitstel, nu niet meer.
Het moest gewoon…
Ik vertel je niks nieuws als ik je zeg dat het ontzettend lastig is om de handen op elkaar te krijgen voor problemen die er nog aan komen. Die zich nog niet voordoen. Waarvan je weet dat ze eraan komen en dat ze te voorkomen zijn. Als we maar op tijd…
Op ieder beleidsterrein is dat zo. Duurzaamheid, ICT-beveiliging, een gevaarlijke verkeerssituatie, integratie, jeugdbeleid, etc. etc. Ik kan deze lijst eindeloos lang maken.
“Als het kalf verdronken is, dempt men de put.”
Ondernemers weten dat ook. Het is heel lastig geld verdienen met preventieve producten en diensten. Veel makkelijker is het met producten en diensten die urgente problemen oplossen. (Dat geldt trouwens ook voor producten waarmee je kosten of energie bespaart, veel liever kopen we producten die geld of energie opleveren).
Dit heeft alles met ons brein te maken. Ons oerbrein.
Ons oerbrein wil het liefst dat alles zo blijft als het is. Zo min mogelijk gedoe, zodat we ongestoord kunnen leven zonder fysieke en mentale pijn.
Mentale pijn hebben we bijvoorbeeld als we verkeerde keuzes maken. En we daarop worden aangesproken door anderen. Heel vervelend is dat.
Voor bestuurders is dit een reële angst “Hoe verkoop ik een probleem dat ik voorkomen heb?”. Het is aan jou als adviseur om hem of haar hierbij te helpen.
(Dit is trouwens precies wat ik je leer bij Adviseren met IMPACT, anderen meekrijgen met behulp van ondernemersprincipes).
Anita Roelands, van Nooit meer Burn-out, merkt dit ook. Als mensen eenmaal in een burn-out zitten dan worden ze heel makkelijk klant. Een stuk ingewikkelder is het in de periode daaraan voorafgaand.
Zo zonde is dat, want geen burn-out krijgen voorkomt een hoop ellende, tijd en geld. Voor iedereen.
Maar ja, ons oerbrein zegt: “Misschien is het toch nog niet nodig, gaat het vanzelf over. Ik hou het nog even voor mezelf allemaal.”
Stom hè.
Heb jij last van stress, slaap je slecht, leef je van vakantie naar vakantie, sta je in de overlevingsstand?
Snoer je oerbrein de mond en pak het aan. Je hoeft het niet alleen te doen, echt niet. Anita is de absolute top als het gaat over aanpak en preventie van burn-out. Daar durf ik mijn handen voor in het vuur te steken.
PS: Informatie over haar online programma ‘Nooit meer overspannen’ vind je via onderstaande link. Het mooie is, je kunt er direct mee beginnen.
https://training.nooitmeerburn-out.nl/nooit-meer-overspannen/#AFF4026521_p_0_a_2608.
Op een stralende overheid,
Ester