Wat kies je:

1. een controle-afspraak bij de tandarts afzeggen; of

2. een afspraak bij de tandarts afzeggen, omdat je kiespijn hebt.

1. een korte wandeling maken na de pauze; of

2. een vergadering van een projectgroep bijwonen.

1. een spontane kop koffie met een collega, waarbij je het hebt over het weekend; of

2. fouten herstellen in de begroting die over 2 dagen verstuurd moet worden.

1. een appel; of

2. een gevulde koek.

 Und so weiter.

Beetje flauwe vragen hè. Alsof je echt een keuze hebt in deze gevallen. En die appel vs. de gevulde koek dan? Onderzoek heeft aangetoond dat mensen vaak wel zéggen dat ze voor de appel gaan, maar in de praktijk zijn de koeken altijd sneller op dan de appels. 

Alle antwoorden 2 vallen onder het zogenaamde hokje “belangrijk & urgent”. Het zijn acties die nu gedaan moeten worden, geen uitstel dulden. Dus die doe je. 

Het minder prettige nieuws is dat we tegenwoordig bijna al onze tijd in dat betreffende hokje doorbrengen. Alles wat we doen (op ons werk) is urgent & belangrijk. 

Voor het hokje “belangrijk & niet-urgent” (de antwoorden 1) blijft steeds minder tijd beschikbaar. Niet-urgent betekent dat het ook morgen kan, of overmorgen, of… 

Stel je even voor dat we geen tijd meer hebben voor ontwikkelen, plannen, onderzoeken, relaties opbouwen, reflectie, leren en pauzes. Wat gebeurt er dan? 

Juist, dan kom je vanzelf nóg meer in het hokje “belangrijk & urgent” terecht. Omdat er van alles fout gaat, je gezondheid eronder begint te lijden, je langs elkaar heen werkt, de kwaliteit van een stuk onvoldoende is. 

Dat wil je niet, maar dat gaat vanzelf. Het is een natuurwet. 

Zeker in de huidige tijd, waarin alles prioriteit heeft. Er is te weinig personeel en we moeten teveel. Geen fijne situatie. 

Verbeteringen aanbrengen in je werk zijn belangrijk & niet-urgent. Dus, ik raad je aan hier tijd voor vrij te maken. (wat klinkt dat toch heerlijk simpel) 

Ik maak het je makkelijk. 

Werken aan de lange termijn en je eigen ontwikkeling is hét onderwerp van de gratis online masterclass die ik organiseer: Van sleuren en werkdruk naar gemak en plezier, zonder van baan te wisselen! Je leert wat de 10 onmisbare vaardigheden van succesvolle ambtenaren zijn en hoe je die kunt opbouwen.

Het duurt 90 minuten en is op 2 november (lunch) of op 4 november (9.00 uur). 

Je kunt je inschrijven via onderstaande link

https://caseon.webinargeek.com/van-sleuren-en-werkdruk-naar-zinvol-werk-met-plezier-en-gemak-zonder-van-baan-te-wisselen-10-onmisbare-vaardigheden-van-succesvolle-ambtenaren

Je bent heel erg welkom. Zeker als je het al zo druk hebt…

Op een stralende overheid,

 

Ester