“Nee, ik heb eigenlijk geen diepere bedoeling met mijn rapteksten. Er zijn genoeg rappers die dat wel hebben, maar ik wil eigenlijk gewoon lol maken.” 

Ik sta aan de andere kant van de deur luistervinkje te spelen terwijl mijn zoon en zijn klasgenoot een Rotterdamse rapper interviewen. De nummers van de rapper, Brunzyn, hoor ik al zeker sinds een jaar. Mijn zoon is fan. 

Je hebt van die docenten, die halen het beste in hun leerlingen naar boven. Mijn zoons hebben zo’n docent Nederlands. Meneer V. “Wat een goat”, zeggen mijn jongens. Goat is iets positiefs, wist ik ook niet hoor, heb het even bij ze nagevraagd. 

Meneer V. legt klas 4 de keuze voor: wat willen jullie, 150 pagina’s woordjes leren of iets creatievers? De creatievere opdracht is: interview iemand die voor zijn of haar werk veel doet met de Nederlandse taal en maak daar een werkstuk over. 

Ha, denkt mijn zoon, mijn moeder schrijft veel voor haar werk, dus dat is een makkie. Of anders mijn tante, die geeft Nederlands. 

Maar al snel bedenkt hij iets uitdagenders. Samen met een klasgenoot kiest hij ervoor om zichzelf te stretchen en contact te leggen met Brunzyn, die rapt in het Nederlands. 

“Dat gaat nooit lukken, hij gaat nooit reageren”, zeggen mijn zoon en klasgenoot tegen elkaar. Maar goed, nee heb je… Tot hun verbazing reageert hij heel snel en binnen een week sta ik dus het gesprek af te luisteren. Trotse moeder. 

Ik ben niet objectief, maar ik ben onder de indruk van de kwaliteit van zowel vragenstellers als geïnterviewde. 3 Slimme jonge mannen bij elkaar. 

Prachtig vind ik bijvoorbeeld het antwoord op de vraag naar de diepere betekenis achter zijn teksten en wat hij met het rappen wil veroorzaken. Gewoon lol maken. 

Dat is toch het mooiste wat er is. Plezier hebben in wat je doet. 

Van daaruit volgt de rest. Als je plezier hebt kun je makkelijk doen wat gebeuren moet (ook de wat minder leuke dingen). Plezier trekt plezier aan, het is besmettelijk bovendien. Als je samen hard kunt lachen kun je bergen verzetten. 

“Na een gesprek met jou zie ik het allemaal weer een stuk positiever.” Wat een mooi compliment kreeg ik ooit na een coachingsessie. Precies dit zie ik ook als een opdracht voor mijn trainingen. Het leven van mijn deelnemers leuker en makkelijker maken. 

Ook neem ik deze opdracht mee naar de Ambtenaren Groeimasterclass waar je je nog voor kunt aanmelden. Mijn intentie is dat je er positiever uitkomt dan je erin ging. 

Of het me lukt? Bepaal het zelf en meld je aan. Er zijn 4 (!!!) mogelijke data, dus er zit er altijd 1 tussen die jou uitkomt. 

Je leert wat er nodig is om te groeien als ambtenaar. Gewoon in je baan, je hoeft er niet voor te solliciteren. Met de adviezen die ik je geef wordt jouw werk makkelijker en lichter 🙂 Meer lol, meer resultaten. 

Dit is de inschrijflink.

Zie ik je snel?

Op een stralende overheid,

 

Ester Oude Nijhuis