“In het Parijs van de 17de eeuw ontstaat een compleet nieuw muziekgenre. Dit komt door een grote verandering, namelijk de bouw van de eerste brug in Parijs”. De zanger van een aantal prachtige Nederlandstalige chansons vertelt dit tijdens een live muziekvoorstelling.

Interessant. Ik besluit er wat dieper in te duiken: 

De oorsprong van Parijs is het Ile de la Cité, het eiland in de Seine. 

Pas tussen 1578 en 1607 werd de eerste brug over de Seine gebouwd, genaamd de Pont Neuf. Koning Hendrik III legde in 1578 de eerste steen. Koning Hendrik IV, die aan de brug zijn naam gaf en wiens standbeeld midden op de brug staat, wijdde de brug in 1607 in.(Wikipedia) 

De brug verandert alles. 

Ook iets wat je niet meteen zou verwachten: de muziek. Op de brug ontstaat het Franse chanson. Troubadours vertolken deze “luisterliederen” op de brug. De liederen zijn kort en op de actualiteit gericht. Ze zijn aantrekkelijk om te horen en duren ongeveer net zo lang als een voetganger nodig heeft om de brug over te lopen. 

Tot die tijd is het de muzikale norm om lange middeleeuwse ballades te schrijven en voor te dragen. Denk bijvoorbeeld aan het Wilhelmus, dat 15 coupletten telt. Deze ballades werden gezongen in paleizen of op het slagveld. Waar groepen veel langer bij elkaar zijn en minder haast hebben. 

De troubadours op de brug merken dat ze veel meer succes hebben met korte, treffende chansons, met de lengte van een wandelovertocht. 

Nieuwe omstandigheden (vernieuwend was de Renaissance absoluut) zorgen voor nieuwe ontwikkelingen en ze ontaarden in nieuwe gewoontes. 

Op dit moment zitten we ook midden in een verandering. Niet zomaar een verandering, maar een verandering van tijdperk, zoals professor Jan Rotmans dat zo treffend noemt. 

De afgelopen decennia zijn we met een razend tempo het informatietijdperk in geslingerd. 

Een ontwikkeling die de snelheid heeft gekregen van een orkaan door de coronacrisis. Alles moet digitaal en alles gaat digitaal. Stel dat je 2 jaar terug zou kunnen gaan in de tijd: de manier van werken van toen zou je hopeloos ouderwets vinden. 

2 jaar! (Zou je überhaupt vooruitgang hebben gezien tijdens de bouw van de Pont Neuf in 2 jaar?) 

Het goede nieuws is: we hebben ons razendsnel aangepast. 

Maar nu is het tijd voor nieuwe gewoontes. Nieuwe gewoontes die ons helpen te focussen, slim om te gaan met werkdruk en waarmee we meer plezier uit ons werk halen. 

Als je dit herkent: 

  • Je bent te druk.
  • Je wordt geleefd door de waan van de dag.
  • Je neemt inkomende telefoontjes op tijdens een Teams-sessie.
  • Je wordt de hele dag getriggerd door binnenkomende mails (of WhatsApps, of Teamsberichten, of …).
  • Je voelt je niet goed na een werkdag, integendeel. Je voelt je mat en ontevreden. 

Overweeg dan dit: 

Begin 2022 goed. 

Doe jezelf een goed voornemen cadeau: breng orde aan in de chaos en verdubbel je werkplezier. 

Ik help je er graag mee met een gratis online Focustraining, verdeeld over 4 korte sessies. In deze training maak je kennis met het simpele én goed werkende systeem dat speciaal is ontworpen voor De Succesvolle Ambtenaar. 

Je bent van harte welkom om mee te doen!

Het gratis werkboek (17 pagina’s!) is klaar en kun je downloaden via deze link

 

Op een stralende overheid,

 

Ester