7 tips voor leidinggevenden om dit te verbeteren

 Ben jij leidinggevende bij de overheid?

Wist je dat het oordeel over de direct leidinggevende een belangrijk vertrekmotief is voor professionals bij de overheid?

Dit is al jaren zo, zo toont onderzoek van het kenniscentrum Openbaar Bestuur aan. Sinds de eeuwwisseling doet dit kenniscentrum om de zoveel jaar een Personeels- en Mobiliteitsonderzoek (PoMo).

Iedere keer blijkt het belang van het oordeel over de direct leidinggevende. Dit oordeel is zelfs een belangrijker argument om te vertrekken dan bijvoorbeeld de beloning of de werkdruk.

Dit is interessante informatie toch?

Vanuit De Succesvolle Ambtenaar werk ik al jaren met slimme, ambitieuze ambtenaren (professionals). Ik help ze meer voor elkaar te krijgen door de principes van succesvolle ondernemers toe te passen.

Daardoor heb ik een goed beeld gekregen van wat deze ambitieuze professionals van hun leidinggevende willen. In dit artikel vind je 7 belangrijke wensen en verwachtingen die ondernemende ambtenaren van jou kunnen hebben.

Wat zijn ondernemende ambtenaren?

In dit artikel kies ik bewust de term “ondernemende ambtenaren”.

Voor ik je vertel wat deze ondernemende ambtenaren willen van hun leidinggevende, leg ik uit wat ik met ondernemende ambtenaren bedoel:

Ondernemende ambtenaren zijn aanpakkers. Ze hebben lef en doorzettingsvermogen. Ze doen hun werk niet zomaar of alleen voor het geld of zo. Voor de ondernemende ambtenaar is het belangrijk dat hun werk betekenis heeft. Dat ze iets goeds doen voor de samenleving. Iets dat groter is dan zijzelf. Ze werken hard en leveren graag goede kwaliteit.

Aan slijmen en zichzelf op de borst kloppen hebben ze een broertje dood. Het gaat immers niet om hun, maar om de inhoud. (Dat is jammer, want daardoor halen ze vaak niet de resultaten die mogelijk zijn, wanneer ze wat meer de schijnwerpers zouden opzoeken.)

Wat wil een ondernemende ambtenaar van zijn leidinggevende (en wat vooral niet)?

Leidinggeven bij de overheid is pittig en tegelijk het mooiste dat er is. Je werk doet ertoe en je kunt veel verschil maken. De aansturing en samenwerking met jouw medewerkers is cruciaal om ontspannen te kunnen werken en de resultaten te boeken waar de samenleving (en de politiek) om vraagt.

Er zijn verschillende leiderschapsstijlen, die bij verschillende types beter of minder goed aansluiten. Voor het leidinggeven aan ondernemende ambtenaren geef ik je graag de volgende 7 tips:

1.     Laat de inhoud zoveel mogelijk aan de professionals over

Ondernemende ambtenaren zijn experts en een kei op de inhoud. Ze zijn nieuwsgierig en houden de ontwikkelingen op hun vakgebied goed bij. Meestal hebben ze een HBO of WO achtergrond.

Veel leidinggevenden hebben ook verstand van de inhoud. Echter: niks is zo frustrerend voor een ondernemende ambtenaar dan een leidinggevende die zich geregeld tegen de inhoud aan bemoeit.

Doe je dit wel, dan loop je óók nog het risico dat de motivatie om de inhoud helemaal te doorgronden verdwijnt. De kwaliteit van stukken en adviezen gaat daarom op de lange termijn eerder achteruit dan vooruit wanneer je je teveel met de inhoud bezig houdt.

2.     Weet hoe het spel gespeeld wordt en help de professional daarbij (excellent mentorschap)

Ondernemende ambtenaren zijn heel blij wanneer ze goed met jou kunnen sparren over het spel en wanneer je ze daarin mentort. Heeft jouw medewerker inhoudelijke ideeën, bespreek dan wat er nodig is om goede resultaten met die ideeën te bereiken. Hoe krijg je de organisatie mee (ambtelijk en bestuurlijk). Welke onderwerpen moet je vooral wel en welke níet aanroeren.

Het is voor een ondernemende ambtenaar heel fijn als je je hierin als mentor opstelt.

3.     Geef regelmatig feedback, zowel positief als negatief

Ondernemende ambtenaren zijn net mensen. Het is belangrijk voor ze dat ze gezien worden en ze krijgen graag erkenning voor hun werk. Dit is zelfs zo wanneer ze zelf zeggen dat dit niet nodig is.

Overheidswerk is complex en professionals kunnen de uitvoering van hun werk op veel verschillende manieren doen. Vaak krijgen ondernemende ambtenaren veel vrijheid om dit zelf in te vullen. Ze horen graag regelmatig van jou of ze goed bezig zijn, of waar ze iets zouden kunnen verbeteren. Uiteraard is het veel te weinig om dit slechts 1 keer per jaar te vernemen tijdens een individueel gesprek. Hoe goed dat gesprek ook is.

4.     Wees nieuwsgierig naar de medewerker bij initiatieven

Niks slaat de creativiteit van jouw medewerker zo dood dan wanneer eigen ideeën en initiatieven direct de nek worden omgedraaid. Een afkorting als een OEI (ongewenst eigen initiatief) kan echt niet. Je hebt toch niet zoveel intelligentie en ervaring in jouw team om de medewerkers vervolgens aan de leiband te leggen?

Natuurlijk zitten er grenzen aan de tijd en energie die een medewerker in deze initiatieven steekt. Daar ga je het gesprek over aan.

5.     Zorg voor focus

Takenlijsten worden alleen maar langer. De hoeveelheid werkt blijft toenemen. Dit is een feit voor álle professionals en zeker voor de overheid. De samenleving en de politiek kunnen meer wensen dan een ambtelijk apparaat ooit kan leveren.

Vaak wordt “nee” zeggen als oplossing genoemd. Maar hoe dan?

Het begint bij jou als leidinggevende. Je hebt een belangrijke taak om het goede voorbeeld te geven als het gaat om het maken van keuzes in het besteden van je tijd. Werk jij 60 uur in de week, om aan alle wensen tegemoet te komen? Dan denken jouw medewerkers dat ze dat ook moeten doen en ze klagen daar steen en been over.

6.     Investeer tijd en geld in de medewerker

Laat zien dat je de medewerker waardeert. Niet alleen met woorden, maar ook door tijd in hem/haar te investeren. Het maakt niet uit of je op kantoor of vanuit huis werkt, er moet gewoon regelmatig contact zijn. Echt contact, met echte interesse is heel belangrijk.

Investeer ook euro’s, bijvoorbeeld voor congresbezoek, coaching of thuiswerkspullen.

Met beiden laat je zien dat jouw waardering (en die van de organisatie) voor de medewerker serieus is. Geen woorden maar daden.

7.     Daag de medewerker uit om buiten de comfortzone te treden

Iedereen die langere tijd hetzelfde werk doet komt op een gegeven moment in een comfortzone terecht. Soms heb je dat zelf niet eens echt door.

Ondernemende ambtenaren zijn blij als je ze regelmatig uitdaagt om eens wat ingewikkelders te doen, of wanneer ze een ander vakgebied mogen onderzoeken. Buiten de comfortzone liggen alle mogelijkheden om te groeien. Het is fijn als je de professional daar een beetje bij helpt.

Herken je de bovenstaande adviezen? Mis je er één?

Als extra heb ik een checklist voor je gemaakt “Wat willen slimme ondernemende ambtenaren van hun leidinggevende”. Hierin vind je nog een aantal andere adviezen, overzichtelijk bij elkaar.

Om deze te downloaden klik je hier.

 

Op een stralende overheid,

 

Ester