“Hersenwetenschappers zijn het stilaan eens: de vrije wil bestaat niet. Onze bewuste beslissingen zijn de uitkomst van onbewuste processen waarover we geen ultieme controle hebben. Het idee dat een bewust ik aan de knoppen zit, is een illusie.” 

Ik lees het in een, niet al te recent, artikel in Trouw. 

De vrije wil is een leuk concept, waar vanuit verschillende disciplines naar gezocht, over gesproken en onderhandeld wordt. In hoeverre bestaat het en in hoeverre zijn wij willoos. Ik kan je, als simpele trainer en bestuurskundige, helaas het antwoord niet geven. 

Wat ik wel weet is dat veel beslissingen op emotie worden genomen, waarna de ratio een onderbouwing maakt. Bijvoorbeeld de keuze voor een bepaald automerk. (Ga maar bij jezelf na. Bovendien, hoe zou je zo’n beslissing ooit echt rationeel kunnen maken? En dan is het aantal automerken nog eindig.) 

In mijn impacttrainingen besteed ik hier veel aandacht aan. Het is namelijk nogal handig om te snappen wat mensen wel en niet triggert. Waardoor je ze wel of niet meekrijgt. Hoe fijn is het als er naar je geluisterd wordt als jij je punt maakt. En als de ander daarna “ja” zegt. In plaats van dat hij je glazig aankijkt en vervolgens doorgaat naar het volgende onderwerp. 

De hamvraag is: waarom zeg je ergens “ja” of “nee” tegen? Bijvoorbeeld tegen de vraag om mee te doen aan het Ambtenaren Groeiprogramma 2023. 

Wij bellen altijd met de inschrijvers en stellen dan die waarom-vraag. Een aantal reacties van de deelnemers die in januari beginnen:

  • timemanagement en prioriteiten stellen, daar wil ik beter in worden
  • minder geleefd worden/waan van de dag, vasthouden aan je koers
  • de diversiteit en verdieping op de onderwerpen, die allemaal helpen om meer resultaten te boeken
  • anderen in de organisatie meenemen/merken dat er beter naar me geluisterd wordt
  • samen resultaten halen
  • concreter worden in de eigen communicatie, de boodschap helder overbrengen
  • authentiek zijn in mijn rol, als onderdeel van de organisatie
  • het werk leuker maken
  • bestuurlijke sensitiviteit en anderen meekrijgen

Mooi rijtje, dat me blij maakt. Na de kerstvakantie beginnen we meteen, ik heb er zoveel zin in. 

Als je nog mee wil doen? Dat kan, meld je aan vóór vrijdagavond 23 december (20.00 uur) en dan krijg je mijn volledige commitment op jouw groei in 2023.

Alle informatie vind je hier.

Op een stralende overheid,

 

Ester Oude Nijhuis