Ik heb een waggelloopje nu. Dat mijn scheenbeen inmiddels weer heel is betekent niet dat ik meteen weer als vanouds loop. Ik heb, vooral buiten, nog 1 kruk nodig en dan loop ik dus niet lekker recht en symmetrisch, zoals gewone mensen. Het gaat een beetje heen en weer, als een eend. 

Is normaal hoor, het komt helemaal goed. Over een tijdje. 

Dat waggelloopje dus. Terwijl ik het Noordhollands kanaal in Alkmaar oversteek via de Friesebrug gaan mijn gedachten alle kanten op. Ineens moet ik aan Lady Danbury denken van de serie Bridgerton (het tweede seizoen is net verschenen op Netflix). Zij loopt ook met een stok en heeft net zo’n loopje. 

Lady Danbury is in de serie de societykoningin, die alles weet en iedereen kent. Ze lijkt een rol te spelen op de achtergrond, maar in werkelijkheid is ze allesbepalend voor wat er in de ton gebeurt. 

Belangrijk is bijvoorbeeld haar band met koningin Charlotte. Ze kennen elkaar al heel lang, hoe dat precies zit is niet helemaal duidelijk. 

Zowel in het eerste als in het tweede seizoen heeft de Lady een heel duidelijk doel voor ogen. Dat doel bepaalt haar acties en maakt haar creatief. Zeker op het moment dat alles even anders loopt dan gepland. 

Dan wordt ze niet ineens gefrustreerd of gestrest, maar juist mega gefocust en strategisch. Ze doet precies wat nodig is en is niet bezig met allerlei randzaken, waardoor ze heel ontspannen overkomt. Altijd. 

Ik vind haar een mooi karakter, een voorbeeld ook in zekere zin. 

Ook voor het werk van overheidsprofessionals. 

Een belangrijke stap richting ontspannen en effectief werken is dat je heldere doelen hebt. Kraakheldere doelen die je met je zintuigen kunt waarnemen en met een deadline. Ze geven je richting en helpen je bij het kiezen van je acties. 

Doelen die je niet alleen zelf scherp voor ogen hebt, maar waarover je ook duidelijke afspraken hebt met jouw opdrachtgever of leidinggevende, maken het professionele leven makkelijker en lichter (terwijl we juist vaak denken dat ze ons vastleggen en ons leven juist beklemmen.) 

Het is absoluut de moeite waard om er regelmatig bij stil te staan.

Deze week begint weer een nieuwe groep bij de provincie Brabant met onze training Professionele Effectiviteit/Focus met Voldoening. Deze groep is de eerste groep die onze gloednieuwe Focusplanners krijgt, speciaal ontwikkeld voor De Succesvolle Ambtenaar en dus 100% gericht op de overheid. Daar vertel ik later meer over. 

Benieuwd naar ons in company programma? 

Je kunt deze week nog een gesprek aanvragen, waarin we samen jullie situatie bespreken en bekijken of ons programma voor jullie passend is. 

Of het past hangt van een aantal voorwaarden af. Is er bijvoorbeeld structureel een hoge werkdruk en wordt er aan veel (heel veel) doelen tegelijk gewerkt door de organisatie. En dat er voor medewerkers sprake is van veel vrijheid bij het kiezen van de dagelijkse bezigheden (tipje van de sluier: dat blijft zo). 

Spreek ik je binnenkort? 

Het gesprek vraag je aan door mail te sturen naar ester@caseo.nl. 

Op een stralende overheid,

 

Ester