[NOS: 21 mei 2022] Nu alles – na corona – weer mag, gaan jongeren massaal over hun grenzen tijdens het uitgaan. Ze weten niet meer hoe ze moeten uitgaan en wat de regels in het uitgaansleven zijn. 

Jongeren in Nederland schijnen last te hebben van knaldrang (‘jongemensentaal’ voor intense behoefte om te feesten). Ze drinken teveel, maken teveel lawaai en teveel ruzie. 

Zelf vinden ze trouwens dat het allemaal wel meevalt. Het gaat allemaal prima, aldus de jongeren. 

De jeugd van tegenwoordig. Altijd een dankbaar onderwerp van zorg. De rapformatie met die naam had in 2005 een hit met Watskeburt (weet je nog?). 

2.500 jaar geleden maakten zelfs de Grieken en later de Romeinen zich ook zorgen over hun jeugd. Het zal altijd wel een zorg blijven. 

Ook deze keer zit er vast een kern van waarheid in, misschien zelfs een iets grotere kern dan normaal. 

Waarom? Omdat er een veel grotere groep ‘nieuwelingen’ in 1 keer het uitgaansleven in komt dan gewoonlijk. Ruwweg de hele bubs die de afgelopen 2 jaar 18 is geworden komt nu in 1 keer voor het eerst opdagen. 

Normaal gesproken druppelt dit nieuwe spul iedere week binnen. 

De newbies zijn altijd een kleine groep binnen het geheel. Zoals dat overal gaat hoef je niet lang te wachten voordat ze de ongeschreven regels en het gedrag van de grote groep overnemen. 

Dat is lastiger als de groep flink groter is. Want wie geeft nu het voorbeeld en wie weet al hoe “het hoort”? 

Op kantoren is dit precies zo. De groep collega’s die de afgelopen jaren nieuw is binnengekomen is fors. Deze groep heeft geen idee van de informele organisatie en van wat wel en niet werkt. 

Om het extra ingewikkeld te maken wordt nu de hele manier van werken op de schop genomen. 

We gaan hybride werken en niemand weet precies hoe dat moet. Dat wil zeggen, we hebben daar allemaal onze eigen ideeën bij. Die best wel eens heel anders kunnen zijn dan de ideeën van anderen. 

Velen (oude en nieuwe medewerkers) kijken naar de managers: “Vertel het me maar.” Als je dat vervolgens doet is het ook niet goed, want dan ben je te autoritair. 

Een lastige en interessante positie. 

Samen met Alexander Meijer (onder andere interim gemeentesecretaris) verzorg ik op 13 juni ’s avonds een online inspiratie seminar over precies dit onderwerp: hoe integreer je de nieuwe medewerkers en hoe start je het hybride werken optimaal op. 

We delen praktische tips en ervaringen met je. Ervaringen die we hebben verzameld tijdens ons werk voor overheidsorganisaties door heel Nederland en door vele gesprekken met overheidsmedewerkers en -managers. 

Het is speciaal voor overheidsmanagers (vast of interim maakt niet uit). 

Interessant? Je kunt je aanmelden via deze link https://caseon.webinargeek.com/integreren-en-behouden-nieuwe-medewerkers-hoe-doe-je-dat-als-overheidsmanager.

Uiteraard mag je deze link doorsturen naar iedereen die met de materie bezig is.

Op een stralende overheid, 

 

Alexander & Ester